Snellezen: 5 tips

Snellezen: 5 tips

De laatste tijd ben ik me aan het verdiepen in het stellen van prioriteiten, maar ook in het slimmer aanpakken van sommige dingen. Daarbij stuitte ik op twee interessante boeken: Prioritijd! van Ronald van de Buld en Haal meer uit je hersenen van Mark Tigchelaar. In beide boeken wordt een belangrijke plaats ingeruimd voor het leren snellezen.

Volgens Van de Buld lezen wij gemiddeld vijf à zes uur per dag. Het is dus de moeite waard om de volgende tips toe te passen!

Tips voor snellezen

1. Gebruik het snellezen alleen voor werk of studie
Snellezen is vooral handig als je veel moet lezen voor je werk of je studie. Wil je een roman lezen, je verliezen in een gedicht of een kort verhaal, dan kun je beter op je oude manier lezen. Toch lijkt me dat je ook daarbij voordelen zult ondervinden als je je eenmaal getraind hebt.

2. Bedenk eerst wat je uit het boek wilt halen
Bekijk de achterflap, de inhoudsopgave en blader het boek eerst door. Bepaal dan welke stukken voor jou belangrijk zijn. Het is best mogelijk dat je niet het hele boek hoeft te lezen, of dat dat per se in chronologische volgorde moet gebeuren.

3. Houd bij het lezen een pointer onder de regel
Weet je nog dat je vroeger je vinger bij de regel hield? Nou, deze gewoonte kun je nu weer oppakken. Vervang de vinger door een potlood of een markeerstift (de ‘pointer’) en laat deze langs de regels gaan (in hoog tempo). Wil je iets markeren? Lees dan eerste de hele regel/zin uit.

4. Richt je alleen op het middelste stuk van de tekst
Laat de pointer vloeiend bewegen tussen anderhalve centimeter links van de kantlijn en
anderhalve centimeter rechts van de kantlijn.

Bron: Prioritijd

Bron: Prioritijd

Bij een afgebroken regel ga je met de pointer toch door tot de denkbeeldige verticale lijn op 1,5 cm uit de kantlijn. Het is namelijk heel belangrijk om je ritme vast te houden.

5. Laat je niet afleiden
Wil je echt gaan snellezen, dan moet je er rekening mee houden dat je gedurende een bepaalde periode super geconcentreerd aan het werk bent. Laat je dus niet afleiden, zet je telefoon en computer uit, of sluit de schermen die je kunnen afleiden. Eventueel kun je ‘werk-muziek’ op de achtergrond aanzetten. Erg geschikt hiervoor schijnt bepaalde barokmuziek te zijn

En onthoud: Kijk niet terug op eerder gelezen woorden. Je hersenen zijn in staat om binnen enkele milliseconden een woord te herkennen!

Snellezen uitgelegd door Tim Ferriss
Wil je meer uitleg? kijk dan naar de video van Tim Ferriss (schrijver van het boek The 4 hour workweek), waarin hij enkele van bovenstaande tips nog eens uitlegt.

 

Cursus
Wil je je wat meer verdiepen en extra uitleg? Bij de HEMA Academie kun je voor slechts 35 euro een cursus snellezen volgen. De cursus duurt ongeveer een uur (om de stof door te nemen, voor het uitvoeren van de oefeningen moet je meer tijd uittrekken).

No Comments

Post A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.