Efficiënt werken met Pomodoro

Efficiënt werken met Pomodoro

Voor de meeste creatievelingen zoals ik is het lastig om de concentratie voor langer dan vijf minuten vast te houden. Er gaat zoveel om in ons hoofd, en iedere gedachte wil aandacht krijgen. Dat is lastig als je dingen gedaan wilt krijgen.

Bij mij gaat het ongeveer zo: ”Vandaag ga ik maar eens werken aan mijn administratie”, denk ik in de ochtend. Nadat ik mijn computer heb aangezet, zie ik een boek liggen dat ik bij de bibliotheek heb geleend. Dat boek moet bijna terug, maar ik kan de leentermijn online verlengen. ”Even doen, anders vergeet ik het straks.”

Vervolgens kijk ik op mijn computerscherm, dat open staat op mijn privé mail account. ”Oh ja, ik moet mijn moeder nog een mail terugschrijven. Nu even doen, anders duurt het weer zo lang voordat ze een antwoord krijgt.”

Daarna kijk ik in het dashboard van mijn website om aan mijn blog te beginnen en ik zie een klein foutje staan. ”Even aanpassen, nu ik het toch zie.”

En ga zo maar door…..

Uiteindelijk krijg ik op deze manier best wat klussen geklaard, maar niet die ene taak waar ik echt voor moet gaan zitten: mijn administratie. Daarvoor moet ik de tijd nemen en dat lukt niet als ik de kleinere klussen steeds aandacht geef.

Mij helpt het om dan de Pomodoro-techniek te gebruiken: super eenvoudig en makkelijk in te zetten.

Wat is de Pomodoro-techniek?

De Pomodoro-techniek deelt de tijd op in stukken. Standaard duurt ieder deel 30 minuten: 25 minuten werken en 5 minuten pauze. Bovendien komt er na iedere 4 Pomodoros een langere pauze van 15 minuten. Tijdens die pauzes doe je wat je wilt: mailen, Facebooken, koffie halen, toiletbezoek, etc. Als je na die 5 minuten maar weer aan het werk bent en geen pauze neemt gedurende de 25 minuten.

Het fijne is dat je weet dat je na 25 minuten even tijd kunt besteden aan de gedachte of kleine klus die in je hoofd opkomt. Voor mij helpt het om die gedachten meteen op te schrijven zodat ik ook na 25 minuten nog weet wat ik ook alweer zo nodig moest doen ;-).

De voordelen: het is veel makkelijker om me te concentreren, ik heb een pauze om naar uit te kijken, het werk voelt minder zwaar, en uiteindelijk krijg ik veel meer gedaan. Je kunt de techniek heel goed toepassen op de minder interessante taken waartoe je jezelf moet dwingen. Voor de meer creatieve taken zoals schrijven en ontwerpen kan het een nadeel zijn dat je door de pauzes niet makkelijk in een flow raakt. Bij mij werkt het echter heel goed. Die flow heb ik na de pauze zo weer terug.

Hoe kun je met Pomodoro werken?

Een manier is om simpelweg je timer in te stellen op je telefoon of een eierwekker. Toch niet de meest handige manier naar mijn mening, omdat je de tijd op je timer voortdurend moet veranderen.

Daarnaast zijn er ontelbaar veel Pomodoro apps voor computer en telefoon. Ik gebruik de Pomodoro Time app. Geen idee of dit de allerbeste is, maar fijn is dat ik ‘m kan instellen op mijn eigen voorkeuren, bijvoorbeeld kortere of langere werktijden en -pauzes. Ook houdt hij bij hoeveel Pomodoros ik heb gedaan en kan ik specifieke taken aan bepaalde Pomodoros toewijzen.

Het effect

“Work expands to fill the time available for its completion.”

De wet van Parkinson stelt dat het werk (van een taak) uitdijt naar de beschikbare tijd (om een taak te realiseren). Met andere woorden: als ik een dag uittrek om een blog te schrijven, zal ik er ook een dag over doen. Maar gebruik ik de Pomodoro-techniek, dan ben ik veel sneller klaar. Dat komt doordat ik mijn werk plan in 25 minuten blokken met nul afleiding en ander werk. Daardoor krijg ik veel sneller mijn werk gedaan.

En dat is niet alleen prettig voor mij, maar ook voor mijn opdrachtgever.

No Comments

Post A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.